Nosaltres
L’ELÈCTRICA – ATENEU POPULAR Al bell mig de la …
L’ELÈCTRICA – ATENEU POPULAR
Al bell mig de la ciutat existeix un espai de trobada, creació i participació veïnal, obert i impulsat per persones dels més diversos àmbits amb ganes de fer de Palma un lloc més plural, socialment compromès i artísticament viu.
L’Elèctrica – Ateneu Popular és un espai autogestionat que des de Maig del 2019, va iniciar les seves primeres passes a Ciutat per resistir a les lògiques del capital que ens capturen la vida i la posen al servei de la mercantilització.
Veníem d’uns anys de dificultats per consolidar projectes a llarg termini a la nostra ciutat. Sa Foneta, Ca ses Mopis, els diferents indrets que van acollir l’Ateneu de Palma… són exemples de lluites que no varen aconseguir perdurar en el temps, per motius diversos. Després d’uns anys gairebé orfes d’espais propis, es feia més palès que mai la necessitat d’un lloc a Palma on la gent es pogués sentir còmoda per desenvolupar activitats polítiques, socials, culturals i artístiques fora dels circuits dominants i institucionals i que pogués tenir continuïtat en el temps. Aquesta experiència ens va fer veure que calia fer una aposta valenta per intentar poder tenir més incidència a la nostra ciutat. En aquest sentit, l’Elèctrica Ateneu Popular és un local que tenim cedit en lloguer.
Durant aquest primer any hem conduït els esforços a obrir-nos a les diferents sensibilitats. Ha estat una primera fase d’exploració, de trobar-nos, de conèixer-nos i teixir noves complicitats i projectes.
En aquests moments, hem iniciat una segona etapa que es podria dir de consolidació, en la qual no només pretenem acollir activitats, sinó també entrellaçar una línia política més pròpia i coherent. La nostra pràctica política s’encamina a treballar sota una sèrie d’eixos: el feminisme, l’antifeixisme, l’anticapitalisme i l’ecologisme, amb dinàmiques d’horitzontalitat, antiautoritarisme, assemblearisme, suport mutu i una línia d’investigació i autoformació autònoma. Aquestes pràctiques consisteixen en una posada en comú co-investigant, bolcant sabers i enllaçant fragments de coneixements amb accions de recuperació d’herències -de les quals ens hem vistes privades, però també, de projeccions i desitjos per superar tot tipus d’opressions.
Pretenem erigir un espai de politització, resistència i transformació. Però alhora consideram important tenir incidència al carrer i al barri on ens trobam, amb propostes enunciatives i interferències vàries: pervertiments, tallers, pintades, debats, músiques, xerrades i cartells, que abundin en la comuna-comú.
Fins al moment, hem organitzat tot un reguitzell d’activitats de diversa índole: club de lectura feminista, jornades, xerrades, lectures en comú, recitals literaris, concerts, presentacions de col·lectius i llibres, cinefòrums, esdeveniments políticofestius, exposicions, tallers, teatre, actuacions, autoformacions i formacions on combinam el pensament i l’acció. Duim a terme allò que ens fa ganes, allò que ens serveix per temptejar aquestes resistències a la situació de precarietat i manca -de tota mena- de vida i llibertat, creant eines útils per a l’acció/reacció, per obrir i inaugurar territoris.
En les darreres setmanes estam il·lusionades treballant en la construcció del cicle “Pensaments i Des-Ordres”. Pressentint el naixement i la urgència d’accions inimaginades encara, volem anticipar-nos per curt-circuitar el sistema de pensament únic, repetit, disciplinat i estàtic. La proposa consisteix en un seguit de xerrades i tallers que ens portin a des-ordenar les lliçons ja conegudes, constriccions d’ordre i obediència. Volem incidir en activitats que ampliïn la nostra percepció; que ens ofereixin una sensibilitat nova, més fina, més crítica i més intransigent amb allò vell del vell món. És un cicle per aquelles i aquells que no entenen, no atenen, no participen, no fan cas, no assimilen allò que se’ls imposa, sinó que -com a mals estudiants- només aprenen el que per ells mateixos troben i roben.
S’ha de dir que, de la mateixa manera que volem fer trontollar les bases de la vida cultural i política de la ciutat, també aspiram a donar cabuda als moviments socials de Mallorca per tal que puguin exposar la seva tasca, estendre la reivindicació, la consciència i el suport mutu i propiciar la creació de vincles entre els membres que participen de les diferents organitzacions, per tal que d’aquestes trobades se’n puguin derivar reflexions col·lectives i experiències enriquidores.
Ens trobareu al bell mig del casc antic de Ciutat, concretament a la plaça Quadrado, número 9b, a la planta baixa del conegut edifici modernista Can Barceló. En el local, temps enrere hi havia romàs una botiga de productes elèctrics, avui habilitada per acollir el nostre projecte polític. Com a exercici de memòria històrica urbana, d’aquí el nostre nom.
I si som al centre de Palma no és pas casualitat. És per pura resistència. Davant l’alteració que pateix la vida en aquest barri, en aquesta ciutat i en aquesta illa a causa de la pressió de la turistització i gentrificació que mercantilitza fins la darrera cantonada, era més necessari que mai tenir aquest espai. Des de l’Ateneu volem desafiar aquest desplegament neoliberal que desnona els nostres barris de les seves residents i usurpa la força del col·lectiu.
Per tot això exposat, volem fer vibrar aquestes resistències a l’illa de la calma. Acompanyar-nos com a veïnes, com a amigues, retrobar-nos en la deshumanització a què ens condueix el sistema. Ara més que mai és necessària la resiliència, recuperar allò que ens han robat, recuperar les nostres vides i impedir que l’espoli s’espandeixi.
No són res sense nosaltres i som tot sense ells!
Read more